Doe het zelf tegels lijmen

Doe het zelf: vloertegels verlijmen

Doe het zelf vloertegels verlijmen. Tegelwerk wordt door veel mensen nog altijd gezien als een lastige klus. Ten onrechte. Met onze producten en tips kan ook iedere doe-het-zelver vakwerk leveren. De juiste materialen, gereedschappen en werkwijze vormen daarbij de sleutel tot succes. Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit hoe je vloeren moeiteloos afwerkt met fraai tegelwerk.

Een geschikte ondergrond

Alles begint bij de ondergrond. De ondergrond moet natuurlijk geschikt zijn om tegels aan te brengen. Op de volgende ondergronden kunnen probleemloos tegels worden aangebracht; beton, cellenbeton, gipspleisterwerk, cement/cementkalkraapwerk, gipsblokken, gipskarton- en  gipsvezelplaten, bouwplaten, metselwerk, cementdekvloeren, anhydriet, bestaand tegelwerk. Verder is het van belang dat de ondergrond voldoende droog, schoon, vast, draagkrachtig en vormstabiel is. Alles in orde? Dan kunnen we beginnen.

De hechting

Zorg voor het betegelen altijd voor een goede hechting tussen de ondergrond en tegellijm. De grondering is een essentiële stap die een optimale hechting tussen verschillende materialen garandeert. Er zijn hiervoor 2 soorten voorstrijkmiddel, een voor zuigende en een niet zuigende ondergronden. Met het juiste voorstrijkmiddel zorg je voor een optimale hechting van de lijm. Niet zeker welk voorstrijkmiddel het juiste is? We helpen graag!

 

Vloertegels lijmen

Doe het zelf vloertegels lijmen

Uitmeten

Voltooi eerst eventueel wandtegelwerk, inclusief het afvoegen, om vervuiling van de vloertegels te voorkomen. Trek een lijn op de vloer, evenwijdig aan de langste wand waar u wilt beginnen. Trek haaks op deze eerste lijn een tweede lijn langs de korte wand waar u wilt beginnen. Meet de vloertegels langs de lijnen uit en houd aan de uiteinden dezelfde tegelbreedte aan voor een symmetrisch resultaat.

Doe het zelf vloertegels lijmen

Tegelen

Strijk met de juiste lijmkam gelijkmatige rillen op de vloer en lijm vervolgens binnen 10 minuten de eerste twee rijen precies langs de lijnen. Gebruik voldoende lijm om tegelbreuk naderhand te voorkomen en betegel het gehele lijmvlak door de tegels stevig in het lijmbed te drukken. Controleer of de tegel voldoende in contact komt met de lijm. Een touwtje of elastiek langs elke rij tegels helpt u recht te tegelen. Lijm steeds vlakken van zes of negen tegels tegelijk en controleer of de tegels recht en vlak liggen ten opzichte van elkaar. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een tegel levelling systeem, voor een perfect resultaat.

Voegen en afwerken

Doe het zelf - voegen

Afwerken

Verwijder lijmresten en laat het tegelwerk drogen volgens het productadvies, meestal ongeveer 24 uur. Verdeel een geschikt voegmateriaal met een voegspaan diagonaal over de voegen. Verwijder na droging (15-30 minuten) overtollig voegcement met een vochtige spons. Wrijf na enkele uren met een droge doek de ‘voegwaas’ van het tegelwerk. Houd de verticale en horizontale voeghoeken vrij en kit deze af met de blijvend elastische, schimmelbestendige sanitairkit.

De juiste materialen

Gebruik altijd materialen de geschikt zijn voor de situatie waarin ze gebruikt worden. Voor het verwerken van wandtegels kun je gebruik maken van een pastalijm, maar wil je vloertegels op een wand verlijmen dan is een poederlijm beter. Zo zijn er voor elke toepassing weer andere producten die het beste werken. Wij kunnen je altijd adviseren welke materialen het beste zijn voor je klus!