Doe het zelf tegels lijmen

Doe het zelf: wandtegels verlijmen

Doe het zelf wandtegels verlijmen. Tegelwerk wordt door veel mensen nog altijd gezien als een lastige klus. Ten onrechte. Met onze producten en tips kan ook iedere doe-het-zelver vakwerk leveren. De juiste materialen, gereedschappen en werkwijze vormen daarbij de sleutel tot succes. Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit hoe je wanden en vloeren moeiteloos afwerkt met fraai tegelwerk.

Een geschikte ondergrond

Alles begint bij de ondergrond. De ondergrond moet natuurlijk geschikt zijn om tegels aan te brengen. Op de volgende ondergronden kunnen probleemloos tegels worden aangebracht; beton, cellenbeton, gipspleisterwerk, cement/cementkalkraapwerk, gipsblokken, gipskarton- en  gipsvezelplaten, bouwplaten, metselwerk, cementdekvloeren, anhydriet, bestaand tegelwerk. Verder is het van belang dat de ondergrond voldoende droog, schoon, vast, draagkrachtig en vormstabiel is. Alles in orde? Dan kunnen we beginnen.

De hechting

Zorg voor het betegelen altijd voor een goede hechting tussen de ondergrond en tegellijm. De grondering is een essentiële stap die een optimale hechting tussen verschillende materialen garandeert. Er zijn hiervoor 2 soorten voorstrijkmiddel, een voor zuigende en een niet zuigende ondergronden. Met het juiste voorstrijkmiddel zorg je voor een optimale hechting van de lijm. Niet zeker welk voorstrijkmiddel het juiste is? We helpen graag!

Wandtegels lijmen

Doe het zelf wandtegels lijmen

Uitmeten 

Meet op de vloer de wandtegels uit, voor de wand waar u wilt beginnen. Gebruik evt. tegelkruisjes voor een gelijke voegbreedte. Houd links en rechts dezelfde tegelbreedte aan voor een symmetrisch resultaat. Trek met een waterpas een verticale lijn op de wand, langs de zijkant van een tegel. Houd rekening met de dikte van de vloer. Breng met de juiste lijmkam lijmrillen aan en lijm nu de eerste rij verticale tegels langs deze lijn, door deze schuivend in de lijm te drukken.

Doe het zelf wandtegels lijmen

Tegelen

Trek nu met een waterpas op ooghoogte een horizontale lijn op de wand, precies langs de bovenkant van een tegel uit de verticale rij. Lijm langs deze lijn een horizontale rij tegels, met dezelfde techniek als bij de verticale lijn. Hierna kunt u eenvoudig het gehele vlak betegelen, zonder dat het tegelwerk kan ‘verlopen’. Gebruik eventueel tegelkruisjes of een levelling systeem.

 

Voegen en afwerken

Doe het zelf - voegen

Afwerken

Verwijder lijmresten en laat het tegelwerk drogen volgens het productadvies, meestal ongeveer 24 uur. Verdeel een geschikt voegmateriaal met een voegspaan of voegbord diagonaal over de voegen. Verwijder na droging (15-30 minuten) overtollig voegcement met een vochtige spons. Wrijf na enkele uren met een droge doek de ‘voegwaas’ van het tegelwerk. Houd de verticale en horizontale voeghoeken vrij en kit deze af met de blijvend elastische, schimmelbestendige sanitairkit.

De juiste materialen

Gebruik altijd materialen de geschikt zijn voor de situatie waarin ze gebruikt worden. Voor het verwerken van wandtegels kun je gebruik maken van een pastalijm, maar wil je vloertegels op een wand verlijmen dan is een poederlijm beter. Zo zijn er voor elke toepassing weer andere producten die het beste werken. Wij kunnen je altijd adviseren welke materialen het beste zijn voor je klus!