Tegels aanbrengen

Tegels aanbrengen is voor menigeen een reden voor de nodige kopzorgen. Er zijn veel soorten tegels in verschillende maten en steeds weer met specifieke eigenschappen. Advies komt van alle kanten, maar klopt dit ook…? Natuurlijk kunnen wij u ontzorgen en het verwerken van de tegels uit handen nemen. Maar als u hiermee zelf aan de slag wilt zijn we er natuurlijk ook.

Tegels aanbrengen

Het verwerken van tegels kan op verschillende manieren. In sommige situaties kunnen ze op de wand of vloer in de specie aangebracht worden. De meest voorkomende manier om tegels aan te brengen is tegenwoordig toch door middel van verlijming. De keuze voor en manier waarop tegels verwerkt kunnen worden is afhankelijk van o.a.;

  • de ondergrond waarop de tegels moeten worden aangebracht
  •  het formaat van de te verwerken materialen
  •  de specifieke eigenschappen van de tegel

houlook tegels aanbrengen

Ondergond

De ondergrond voor het verlijmen van tegels moet altijd voldoende droog, vlak, vast, draagkrachtig en vormstabiel zijn. Verder is het van belang dat de ondergrond vrij is van lagen die de hechting kunnen verminderen, zoals bijvoorbeeld stof, vuil, olie, vet, reinigingsmiddelen en losse delen. Maar ook de aanwezigheid van vloerverwarming kan van invloed zijn op de verwerking. Wij gebruiken voor de verwerking van tegels altijd de materialen van Schönox. Van hun assortiment is altijd een groot aantal producten uit voorraad leverbaar.

Formaat

Het formaat van een tegel heeft ook invloed op de manier van verwerken. Zo moeten XXL of houtlook tegels altijd worden verlijmd, maar kunnen veel andere tegels bijvoorbeeld weer in de specie worden gezet. Patchwork tegels zijn het makkelijkst om te verwerken in de lijm omdat er veel verschillende tegels zijn is het verstandig om ze eerst uit te leggen en dan pas aan te brengen.

Eigenschappen

Door de verbetering van processen en machines om tegels produceren komen er steeds meer producten die specifieke eisen aan de verwerking en ondergrond stellen. Zo mogen vloertegels die op een wand verwerkt worden tegenwoordig niet meer in de specie of met pastalijm aangebracht worden. De eigenschappen van deze tegels zorgen ervoor dat er voor een goede hechting altijd gekozen moet worden voor een poederlijm.

Kom voor deskundig advies over uw specifieke situatie langs in onze showroom.