Vloerverwarming met cv-ketel of warmtepomp

Een vloerverwarming systeem werkt met warm water. In de meeste gevallen wordt de vloerverwarming aangesloten op het bestaande cv-systeem. Vloerverwarming is energiezuinig en verbruikt minder gas ten opzichte van radiatoren. De warmte komt van onderen en zorgt ook voor een behaaglijk gevoel. Door de nieuwste innovaties is het ook mogelijk om vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp.

Warmtepomp

Indien je een warmtepomp hebt om de woning te verwarmen is het ook mogelijk de vloerverwarming hierop aan te sluiten. De vloerverwarming is een lage temperatuur verwarming en is dus geschikt om door een warmtepomp gevoed te worden. Zo kun je de woning verwarmen zonder het gebruik van gas.

Hybride warmtepomp

In veel bestaande woningen is het lastig om geheel van het gas te gaan en wordt er gekozen voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp en een cv-ketel-in-1. De warmtepomp zorgt voor warmte uit de buitenlucht, maar bij een grote warmtevraag of heel koud weer kan de hr-ketel bijspringen. Door de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp zorgen voor een hoge besparing op de energierekening.

Upgrade van cv-ketel naar warmtepomp

Vloerverwarming die nu op een cv-ketel werkt, kan in de toekomst worden aangesloten op een warmtepomp. Hiervoor zijn geen complexe aanpassingen nodig indien je kiest voor een composiet LT verdeler met pomp. De pomp later bij de aanschaf van een warmtepomp worden gedemonteerd en het systeem is klaar voor gebruik.

RVS open verdeler

De rvs LT verdeler is ideaal voor duurzame verwarmingssystemen die werken op lagere temperaturen. Een LT verdeler maakt het mogelijk om terugstromende vloeistof na warmteafgifte direct terug te laten stromen richting de warmtebron (bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler). Een rvs is geschikt voor verwarmen, maar ook voor koelen. Deze verdeler wordt toegepast in combinatie met een warmtepomp. Er is geen aparte pomp nodig en de vloerverwarming kan ook op lagere temperatuur verwarmen.

Vloerverwarming met stadsverwarming

Vloerverwarming kan ook prima werken als de woning is aangesloten op stadsverwarming. De woning wordt dan niet verwarmt door een ketel of warmtepomp, maar het warme water komt rechtstreeks de woning binnen. Om te zorgen dat de vloerverwarming in dit geval werkt, moet de vloerverwarming worden voorzien van een speciale uitbreidingsset.