Vloerverwarming en isolatie

Vloerverwarming geeft een nog beter rendement als er isolatie is aangebracht onder de leidingen. Bij het vervangen van de vloer voor een nieuwe vloer met vloerverwarming, is het aan te bevelen isolatie platen aan te brengen. Er moet wel voldoende hoogte aanwezig zijn om de platen met een dikte van 2 cm aan te brengen. De EPS isolatie plaat zorgt ervoor dat de warmte zoveel mogelijk aan de vloer wordt afgegeven en niet verloren gaat in de ondergrond.  Bij onvoldoende hoogte is het ook mogelijk de vloerverwarming te isoleren met een hoogwaardige isolatiefolie van slechts 3 mm dik. Indien isolatiemateriaal aan de onderkant van de constructievloer is aangebracht, worden de leidingen op bevestigingsmatten gemonteerd. Hierna wordt een cementdekvloer gestort en geëgaliseerd met een dikte van minimaal 5 cm. Deze vloer wordt vaak versterkt met een speciale vezel. 

Vloerverwarming inslijpen 

Door het inslijpen van de vloerverwarming in een cementdekvloer, komen de leidingen hoog te liggen. Dit zorgt voor een korte opwarmtijd en een hoog rendement. Vooral de snelle opwarmtijd is vaak een doorslaggevende factor om hiervoor te kiezen. En ander groot voordeel van het inslijpen is dat de aanwezige vloer niet verwijderd hoeft te worden. Op locaties waar de isolatie van de vloer niet optimaal is, wordt de vloer toch snel warm. Kierkels Tegels en vloeren helpt graag verder met een helder advies over de beste toepassing van de vloerwarming.

Warmteverlies door de afwerking

Na het aanleggen van de vloerverwarming moet de vloer worden afgewerkt. Er zijn diverse mogelijkheden voor de afwerking zoals tegels, pvc, tapijt of parket. Elk materiaal heeft zijn eigen warmteweerstand. Een keramische tegel heeft een lagere weerstand dan een houten plank. Deze weerstand heeft invloed op de warmteafgifte van vloerverwarming. Hoe lager de weerstand, des te hoger de warmteafgifte en dus het uiteindelijke rendement van de vloerverwarming. Ook speelt de lengte van de leidingen, de watertemperatuur en onderlinge afstand tussen de leidingen een rol bij de warmte afgifte.

Tegelvloer voor het beste rendement

Bij keramische tegels is de warmteweerstand erg klein en het verlies aan warmte minimaal; tussen 1 en 5 procent. Bij PVC vloeren varieert dit tussen de 18 en 40 procent. Bij tapijt of parket is het verlies het grootst; tussen 25% en 40%.  Onder een overzicht van de warmteafgifte bij een watertemperatuur 40˚C , een verlegafstand van 10 cm en ruimtetemperatuur van 20 ˚C.

– Tegelvloer: afgifte van 117 – 122 Watt/m2
– PVC: afgifte van 73-100 Watt/m2
– Tapijt: afgifte van 73-92 Watt/m2
– Parket: afgifte van 73-92 Watt/m2

Meer weten over vloerverwarming? Neem contact met ons op voor een advies op maat!